Thei Zinken en Pie Coumans, Stein

“1e Duifkampioen jonge duiven Limburg Totaal”

Voor het bezoek aan de winnaar, of beter gezegd winnaars, van het laatste te winnen kampioenschap van Limburg Totaal moesten we naar het Houterend in Stein.

De bekende combinatie Thei Zinken en compagnon Pie Coumans wisten het Duif kampioenschap Jonge Duiven van Limburg Totaal te winnen. De overige ereplaatsen in dit kampioenschap waren voor de combinatie Albert Winkens-Burkard uit Itteren, 2e plaats en voor Peter Schoonens uit Heerlen die op de 3e plaats wist te eindigen. Voor dit hokkampioenschappen tellen de vluchten Sezanne, Troyes, Sens en Orléans.

Vele handen maken licht werk.

Thei Zinken en Pie Coumans vliegen vanaf 1995 samen als combinatie. De thans 54 jarige Thei Zinken kwam in 1971 via zijn oom Wil Wijnands uit Weesp (nabij Rotterdam) in contact met de duivensport en al snel zaten er thuis op de boerderij in Sittard enkele zwerfduiven, welke op de boerderij zaten, in een kistje aan de muur. Na eerst in de Heerstraat in Stein te hebben gewoond naast het bekende duo Pepels en Zoon, verhuisde hij in 1989 naar het huidige adres aan het Houterend in Stein. Op het erf stonden de hokken nog van Huub Moors en al snel werd het bevolkt met duiven.

Pie Coumans, 79 jaren jong, had jarenlang met Wim Peters uit Stein samen gespeeld onder de naam Peters-Coumans. Doch toen Wim Peters ermee stopte zat Pie zonder duivensport. Al snel kreeg hij een tip van plaatsgenoot Harry Janssen dat Thei Zinken wel hulp zou kunnen gebruiken tijdens de periode dat deze met zijn gezin op vakantie wilde gaan. En dit bracht uitkomst voor beiden en in 1995 werd besloten samen een combinatie te gaan vormen. Op de hokken verdelen ze de taken in goed overleg en zo maken vele handen licht werk want ook Thei’s echtgenote Regien helpt wel een handje mee als er b.v. nood aan de man is. Zo nam zij afgelopen jaar de jonge duiven onder haar hoede toen Pie werd aangereden en voor enkele maanden in revalidatie moest wegens gebroken been en heup. Regien deed het met plezier en inzet en de piepers kwamen formidabel af en aan het winnen van het kampioenschap heeft ze zeker bijgedragen.

Inmiddels is Pie weer zodanig hersteld dat hij in de namiddag weer op de hokken te vinden is. Het kweekhok van Thei en Pie is bevolkt met 15 kweekkoppels en deze vinden hun oorsprong terug in duiven van diverse topmelkers, zoals:
– Duiven welke tot het oude soort behoorde waar Thei mee van start was gegaan. Dit was o.a. het soort van Thei Canton en Emiel Franssen beiden uit Sittard. Vooral uit de lijn van de “Bastaard” van Emiel Franssen slaagde men wonderwel.
– Tien jonge duiven welke in 1999 werden aangeschaft bij Pieter Veenstra toen nog wonende in Surhuizum. Vooral afstammelingen uit de lijn van het fenomeen “Branco” (Koopman) droegen hun steentje bij in de opmars naar de top.
– Na wat speurwerk in diverse duivenbladen kwam men in 2005 terecht bij Bertus Vermeulen uit Breukelen en hier werden meerdere duiven aangeschaft uit zijn Minderhoud/Vandenabeele duiven. In 2007 werden er nog enkele duivinnen aangeschaft doch helaas overleed Vermeulen korte tijd erna plotseling.
– Op de totale verkoop van Peer van Gompel uit Reusel werd iets bemachtigd van zijn beste duiven.
– Van Thijs Vluggen uit Gulpen kwamen ook enkele Vandenabeele vandaan. Hieruit kweekte Thei en Pie onder andere hun 1e en 2e prijs Provinciaal Sezanne in 2006 (5.390 d.)

Het accent op de afdelingsvluchten voor de jonge duiven

Zoals gezegd kon Thei, toen hij naar het Houterend verhuisde, gebruik maken van de nog aanwezige hokken van Hub Moors. Het was in twee verdiepingen gebouwd. Op de bovenverdieping plaatste Thei de weduwnaars en de kweekduiven kwamen gelijkvloers te zitten. Aan de rechterzijde van het hok kwamen de vroege jonge duiven te zitten en hebben hier ook een ren ter beschikking. De latere jongen kregen ook een afdeling gelijkvloers.

Thei en Pie vliegen met 27 doffers op traditioneel weduwschap het programma voor de oude duiven. Ze worden samen met de 15 kweekkoppels omstreeks half januari gekoppeld en worden de eitjes van de kweekduiven overgelegd naar de weduwnaars. De beste vliegduiven brengen ook een koppel jongen groot. De tweede ronde brengen de kweekduiven zelf groot. Zijn de jongen van de eerste ronde ca. 18 dagen oud, dan verhuizen de jongen met de duivinnen naar het jonge duivenhok. Later wordt er de tweede ronde bijgeplaatst en beschikken ze dan over een 50 tal jonge duiven voor eigen spel. De 3e en 4e ronde van de kweekduiven dienen als reserve dan wel voor geschonken bonnen e.d. De latere jongen worden op de navluchten gespeeld doch worden niet verduisterd of bijgelicht.

Zodra de vroege jongen goed rondvliegen worden ze bij elkaar gelaten en als het eerste pennetje wordt gevonden wordt er van ’s avonds 18 uur tot de volgende ochtend 8 uur verduisterd. Dit geschiedt tot begin juni. Vanaf de tweede helft van juli wordt er ook bijgelicht. Trainen doen de jonge duiven in het begin eenmaal daags. Als de weduwnaars rond 8 uur in de morgen hun training hebben beëindigd dan gaan de jonge duiven los voor een uurtje. Ze worden dan binnengehaald en verzorgt door Pie. Dit jaar was het zoals vernoemd Regien die ervoor zorgde dat alles op rolletjes verliep. In het begin krijgen ze genoeg kweekmengeling te eten. Zijn de vluchten in zicht dan krijgen ze een lichtere mengeling in de vorm van Gerry Plus. Ze blijven tot de 5e vlucht samen doch het hok is z.g. steriel, d.w.z. ze hebben alleen beschikking over hun zitplaatsjes. Alle broekhokken e.d. zijn dan dicht.

Zijn de vluchten met de oude afgelopen dan gaan de jongen ook in de namiddag rond 16 uur los voor een training. Ze rouleren dan van afdeling om zo doende op een hok binnen te komen. Voor het seizoen kunnen de jonge duiven beschikken over de ren, doch eenmaal het spel op de wagen wordt de ren alleen gebruikt voor een bad of indien het weer het toelaat. Na de 5e vlucht worden ze gescheiden en trainen de doffers ’s morgens en de duivinnen in de namiddag. Alles is ongedwongen. Er wordt dan op de deur gespeeld. Voor het inmanden worden alle woonbakken geopend en het hok verder gezellig gemaakt door allerhande hoekjes te creëren waar zich een koppeltje hun territorium kan veroveren. De doffers en duivinnen mogen dan een klein uurtje samen zijn.

Op deze wijze trachten Thei en Pie hun jonge duiven te motiveren en pas gevormde koppeltjes zien ze het liefste en menigmaal zien ze deze ook op de vluchtdag vroeg op de klep. Als ze thuiskomen mogen ze tot de volgende ochtend samen zijn en kunnen in de ren genieten van een bad. Tijdens de vluchten krijgen de jonge duiven ruim te eten van de Gerry Plus mengeling en eenmaal de 300 km gepasseerd dan wordt de laatste 3 a 4 voerbeurten Champion gevoerd. Hiervan krijgen ze voldoende en de dag voor en de ochtend van inmanden volle bak. dag een handje snoep en de laatste dagen een greep meer. Verder eenmaal per week biergist of bakkersgist over het voer welk bevochtigd wordt met een olie. Vitamines worden maar sporadisch toegediend. Grit en mineralen elke dag.

Medische Aspecten

Thei en Pie hebben geen vastomlijnd medisch schema of medische controle. Uiteraard is er de verplichte enting. Als de tweede ronde jonge duiven wordt bijgezet wil men wel eens een kuurtje geven tegen het geel. Daarna blijven ze van de duiven af tot ca. 14 dagen voor de eerste vlucht. Dan vindt er een controle plaats en wordt er een kuurtje gegeven tegen het geel. En zolang ze goed blijven presteren blijven ze met medicatie weg bij de duiven, dus geen ontsmetting of preventieve kuren. Mocht het misgaan dan vindt er controle plaats en wordt er navenant gehandeld. “Helaas is de plaag Adeno-coli een jaarlijks terugkerend euvel”, zegt Thei. Hiervoor hebben ze een Colimix van dr. Stakenborg uit Maaseik ter beschikking en is het probleem snel verholpen.

Het Duifkampioenschap werd gewonnen door het “Kampioentje” een blauwe duivin met ringnummer Nl12-1935551. Voordat de afdelingvluchten begonnen had ze de volgende 4 prijzen gewonnen, 105e Marche (1204), 268e Charleville (1159), 41e Rethel (1028) en 69e Reims (940). Eenmaal op het deursysteem vloog ze onderstaande prijzen. Op de vraag of ze gepaard was of een speciaal plekje had, moest Thei het antwoord schuldig blijven. Er was hem niets speciaals opgevallen en waarschijnlijk zal het haar eerste liefde zijn geweest ofwel de jaloezie naar een andere duivin, aldus Thei

In het samenspel Maaskant werd het “Kampioentje” 1e Kampioen Eendaagse Fond Jonge Duiven en eveneens Derby Kampioen Vroege Jongen. De vader van het “Kampioentje” is de “458” van ’99 een geweldige vlieger met o.a. een 1e Argenton en 9e Gien in SS Maaskant. Daarna bleek hij ook nog eens een prima kweker te zijn en gaf met diverse duivinnen eerste prijswinnaars. De “458” stamt weer uit de “Dikke” van ’95, soort Thei Canton via Emiel Franssen x “Blauwe Witpen” van ’94 welke een dochter was van de “Bastaard” van Emiel Franssen. De “458” zat gekoppeld tegen een duivin welke een kruising was van een doffer van Harry Feyen uit Sittard (Koopman) x duivin van Peer van Gompel.De moeder van het “Kampioentje” is de “Witpen” van ’05 en zij is afkomstig van het hok van Bertus Vermeulen uit Breukelen. Hierin zien we duiven terug van Leo Broekcx uit Oud-Turnhout (lijn “Miss Gran Canaria”) en Koen Minderhoud (lijn “James Bond” en “Super Gaby”).

Enkele uitslagen welke het duo Zinken-Coumans dit jaar behaalden bij de jonge duiven in de klassering van Limburg Totaal tellende voor de kampioenschappen.

Sezanne
15.123d. – 40 mee
15-112-312-487 en 29 prijzen

Troyes
11.438d. – 39 mee
39-198-212-265 en 29 prijzen

Sens
7.130d. – 32 mee
24-60-194-196 en 11 prijzen

Orléans
4.158d. – 23 mee
8-11-126-188 en 6 prijzen

Tenslotte

Thei, Pie en zeker mogen we Thei’s echtgenote Regien niet vergeten behoren al vele jaren tot de kampioenen van hun samenspel. Menige wedvlucht wisten ze uit te blinken en iedereen versteld doen staan van de regelmaat van kopduiven die ze wisten te pakken. Collega Pie Schepers kan er over mee praten. In hun samenspel Maaskant werden ze 1e Generaal Kampioen.

Marcel Gortzen

Powered by WordPress | Designed by: SEO Consultant | Thanks to los angeles seo, seo jobs and denver colorado