Gero en Evelien Dijk, Alblasserdam

“Een koningskoppel dat elkaar aanvult”

Ruim 80 jaar is de familie Dijk uit Alblasserdam een gevestigde naam in de duivensport. Het begon allemaal met opa Gerrit Dijk die in die jaren de te kloppen man was.

Tientallen jaren later is het kleinzoon Gero Dijk die samen met zijn vrouw Evelien de naam Dijk hoog houdt. Via zijn opa en vader kwam Gero dus met de duivensport in aanraking, de eerste jaren vloog hij samen met zijn vader Theo onder de naam Th. Dijk en zoon. In 2005 is Gero met zijn vrouw Evelien verhuisd naar het huidige adres en vandaar wordt er gespeeld onder de naam Gero Dijk. Achter deze naam gaat eigenlijk het hele gezin Dijk schuil want zonder Evelien zou het allemaal niet mogelijk zijn om tot deze prestaties te komen en ook jongste zoon Anthony is elke dag op de hokken te vinden en helpt waar nodig. Oudste zoon Bradley zijn hart gaat uit naar het voetbal en niet naar de duiven maar volgt het duiven gebeuren toch van enige afstand. Na de start op eigen naam leerde Gero en Evelien, Martin van Zon kennen die hun met raad en daad terzijde staat.

Evelien, Gero en Anthony

Het hok

Het hok van ongeveer 8 meter dat op het zuid oosten staat is verdeeld in 4 afdelingen, een afdeling voor de doffers, een afdeling voor de duivinnen en twee afdeling voor de jonge duiven. Voor het gehele hok loopt een ren. Als men in het hok staat kijk men in het midden zo tegen de pannen aan al zal dat deze winter weer veranderd worden en wordt het plafond dicht gemaakt met een kleine verluchtingsstrook aan de voorkant. Enkele jaren geleden was dit ook zo en het open maken van het plafond bleek dus niet zo succesvol te zijn. Niet dat de duiven het er minder om doen maar men vond het toen aangenamer op het hok. Haaks op dit hok staat een kweekhok met ren voor acht koppels.

Basisduiven

Met zijn vader die nu samen met broer Mike onder de naam Th.Dijk en zoon vliegen heeft Gero in de loop der jaren een sterk kweekhok opgebouwd. Hier huizen duiven van Kees Bosua, Martin van Zon, Nico van Noordenne en Marcel Sangers en dat allemaal uit de beste lijnen. Deze duiven worden onderling gekruist en dit met goed gevolg zo blijkt wel uit diverse teletekstnoteringen. In 2011 werd er aangeklopt bij Jan Hooymans uit Kerkdriel, een kleinzoon van Broer “Harry” x “Ivan” van Henri Diks en een dochter van Zus “Harry” verhuisden naar Alblasserdam en over de nakweek zijn ze zeer tevreden.

Systeem en verzorging

Omdat Gero vanwege zijn werk als vloerenlegger van kunststofvloeren voor o.a. kantoren, scholen, etc. etc. veel van huis is, is het Evelien die het merendeel van de verzorging op zich neemt. Zij laat de duiven uit, maakt de hokken schoon en voert de duiven. Als Gero thuiskomt is het alleen nog maar de hokken inspecteren of er zaken zijn die speciale aandacht nodig hebben. In geval van ziekte is er hulp van de buurvrouw en vriendin Helene. Met 25 koppels wordt het totaal weduwschap gevlogen waarbij altijd het hele koppel op één vlucht wordt gespeeld. De kwekers worden begin december gekoppeld en brengen 3 ronden groot. Omdat de dagfond hier het belangrijkste spel is worden de vliegers pas eind maart gekoppeld, deze brengen geen jongen groot maar laten ze overbroeden. Na de 4e vlucht gaan ze op weduwschap. Voor iedere vlucht wordt er getoond waarbij er niet gekeken wordt op tijd. Aan het verduisteren van de weduwnaars wordt hier niet gedaan evenmin als bijlichten. Dit ook omdat er pas laat gekoppeld wordt en de duiven niet snel ruien. Jaarlingen gaan pas vanaf de 2e – 3e dagfond vlucht mee.

Trainen, voeren en bijproducten

In het begin is het eenmaal daags trainen met de vlag vanaf eind mei wordt dit tweemaal daags een uur trainen. De vlag hoeven ze niet meer te gebruiken want de duiven trainen dan uit zichzelf. Bij extreem warm weer trainen ze alleen in de ochtend. Voor het voeren wordt gebruik gemaakt van Beyers en Beyers Zuivering dat gevoerd word in een voerbak op de grond. Het voeren gaat op gevoel. Verder elke dag wat snoepzaad van Teurlings. Na het seizoen krijgen ze op maandag, woensdag en vrijdag lijnzaad. Geregeld zit er knoflook met ui in het water of de Duo-kruidenelixer van Jan Smit.

Medische begeleiding

Na het seizoen krijgen alle duiven een geelkuur van 5 dagen van van de Sluis gevolgd door een enkele dagen vitaminen van Dr.Marien, dit wordt pas weer herhaald na de 3e wedvlucht. Bij twijfel in het seizoen wordt er op zaterdag en zondag een kuurtje gegeven. Voor paratyfus word niet behandeld wel in de wintermaanden de verplichte paramixo-enting.

Gero met Kees Bosua

Jonge duiven

Uit drie rondes worden er een 50 tal jonge duiven gekweekt die allemaal op één afdeling worden geplaatst. Deze worden acht weken verduisterd zo dat de verduistering twee weken voor de eerste wedvlucht wordt opgeheven. Overdag kunnen de jonge duiven gebruik maken van de ren voor het hok. Begin april hadden ze last van coli en werd de coli kuur van Van der Sluis gegeven. Vliegen de jongen eenmaal goed dan trainen ze tweemaal per dag verplicht een uur. Het voeren is hier net als bij de ouden op gevoel en ruim, jonge duiven moeten zich goed kunnen ontwikkelen.

Een 17-tal jongen die pas eind juni konden worden afgezet werden op de 2e afdeling geplaatst. Deze niet verduisterde jongen kregen een spoedopleiding om nog mee te kunnen met de tweede serie jonge duivenvluchten. Opvallend was dat deze groep beter naar huis kwam als de oudere verduisterde jongen.

Enkele prestaties 2012

Bourges 2.078d
11e 22e38e81e89e165e252e334
369e42935/11
Chateauroux1.541d.
6e36e76e91e92e111e112e150e
179e216e332e17/11
Vierzon1.554d.
15e40e127e235e278e335e372e20/7
Argenton1.176d.
6e10e20e40e47e51e54e120e
123e282e19/10

Kampioenschappen Drechtsteden Rayon A

Vitesse I
– 9e Keizer
Vitesse II
-14e Keizer
Midfond
-3e Keizer
Dagfond
-10e Keizer
Jonge duiven I
2e Keizer

Gero en Evelien bedankt voor het gastvrije ontvangst. Het was een gezellige en leerzame morgen toeven bij dit koningskoppel dat elkaar perfect aanvult en samen veel plezier beleven aan onze mooie duivensport.

Udo Peters

4 Responses to Gero en Evelien Dijk, Alblasserdam

 1. Leuke reportage van Gero en Evelien. Heb Gero bij ons een keer op de cursus gehad en daar kwam hij op mij over als een zeer spontaan en open persoon. Ik wens hun dan ook nog veel succes voor de komende jaren.

  Groeten Raymond Jonker Didam

 2. Piet en Helene Schaddelee zegt:

  Een leuke reportage over Gero en Evelien, wij zien en weten hoeveel tijd en zorg er voor nodig is bij deze mooie sport, en het is tijdens het vliegseizoen altijd weer spannend en een lust voor het oog om die beestjes weer thuis te zien komen, we hopen daar ook nog jaren plezier daarvan te hebben, en we wensen Gero en Evelien ook nog veel succes de komende jaren,

  Groetjes de buurtjes Piet en Helene

 3. Een hele mooie leerzame reportage, ik heb nog wel enkele vragen; hoe zorgen jullie ervoor dat de duivinnen niet onderling gaan paren? Het lijkt mij heel moeilijk om zo laat te koppelen, hoe pak ik dat aan? weten de doffers ook waar de duivinnen zitten?
  Ik ga proberen jullie systeem te spelen in 2013.
  Groeten Gerard.

 4. Raul Mejia zegt:

  Great report, congratulations Gero!. I have a magnificent pigeon from Gero< and I'm looking forward to test this pigeon here in America, I know he is going to bring good results, great job keep up the good work!. Regards Raul Mejia (Texas, USA)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by WordPress | Designed by: SEO Consultant | Thanks to los angeles seo, seo jobs and denver colorado