Duivensport in zwaar weer

zwaarweer

MIDDELBURG – De toekomst van de Zeeuwse duivensport staat op het spel. Clubs verdwijnen en ledenaantallen lopen terug. Nieuwe aanwas is noodzakelijk, anders zou de toekomst van een van de langst beoefende sporten van onze provincie er wel eens heel somber uit kunnen zien.

Het houden van duiven is een tijdrovende bezigheid, weet Peter Provoost, voorzitter van de afdeling Zeeland van de duivensportbond. Je staat er mee op en gaat er mee naar bed. Ik had vroeger zestig duiven en dat kost je dan zeker tweeënhalf uur per dag. Duivenmelker Koen Minderhoud uit Koudekerke kan erover meepraten. Hij is dagelijks een halve dag bezig met het verzorgen van zijn honderdvijftig duiven.

Vergrijzing

Het ledenbestand van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) vergrijst in rap tempo. Dit jaar zijn er nog 20.277 mensen lid van een vereniging, 1142 minder dan in 2013. Verenigingen moeten daardoor gedwongen fuseren of verdwijnen helemaal. Ook in Zeeland krimpt de sport. In 2014 zijn er nog 976 leden, waarvan 38 jeugdige duivenmelkers. Het aantal verenigingen is gekrompen tot 34, in 2009 waren het er nog 46.

Toekomst

Ondanks de dalende ledenaantallen heeft de sport nog steeds toekomst, vindt Peter Provoost. ,,Er wordt ook al veel gesproken over manieren om de sport weer aantrekkelijker te maken, maar daar is nog niets concreets uitgekomen. Feit is wel dat het moet gaan om de sport en dat de organisatie daar in dienst van moet staan.”

Meer over de staat van de Zeeuwse duivensport in de PZC van vrijdag.

Bron.www.PZC.nl

Powered by WordPress | Designed by: SEO Consultant | Thanks to los angeles seo, seo jobs and denver colorado