Cor de Vor uit Amerongen

vordecoramerongen

“1e Pommeroeul Afdeling 7 Noord tegen 9.548 duiven”

“Niet verwacht, toch gekregen”

Zaterdag 11 mei 2013, een datum die voor altijd in het geheugen zal blijven van de winnaars van de eerste teletekstvlucht van 2013 en voor ons in het bijzonder: Cor de Vor (59 jaar) uit Amerongen.

Deze uitslagen waren te zien op zaterdagavond (of later), maar hoeveel anders was het in de ochtend van dezelfde zaterdag. Regen en dikke bewolking hingen over het vluchtgebied van onze duiven. Velen van ons dachten al, dat de vluchten zouden worden uitgesteld naar de volgende dag, maar de oplettende liefhebber wist dat er een kans was, dat het later in de ochtend en het begin van de middag beter zou worden. Zo gebeurde het, dat alle vluchten alsnog doorgingen en dat het verloop goed te noemen was. Al las ik op de diverse internetsites dat er toch weer goede duiven waren achtergebleven. Een fenomeen dat telkens terugkomt in onze sport en waar niets aan te doen is, omdat duiven onderweg van alles tegenkomen en moeten meemaken.

Om 13:15 uur gingen de duiven los van het Noordelijke deel van afdeling 7 Midden Nederland in het Zuid Belgische plaatsje Pommeroeul. Door de ZW wind werden de snelste duiven verwacht in Putten en directe omgeving, maar niets was minder waar. Het werd zelfs geen Nijkerk, Voorthuizen of misschien wel Veenendaal. Nog geen twee uur na lossing viel ruim 210 km verder in Amerongen de snelste duif van het concours neer bij Cor de Vor. Cor zoals gezegd uit het prachtige stadje Amerongen. Zijn ‘485’van het jaar 2011 maakte een snelheid van 1902,551 mpm. 8,7 mpm sneller dan nummer twee: A.H. Teunissen uit Soest. Arie Wassink uit Nijkerk, Henk Klompenhouwer en zn uit Amersfoort en Bram Vink uit Renswoude maakten de top 5 vol. Verder was op teletekst te lezen dat Dolf Bakker en zoon Ruud uit Veenendaal, Ronald Veenendaal uit Amersfoort en de Comb. Co en Piet Verbree uit Putten de nummers 6 tot en met 8 waren en de tweede duif van Co en Piet en de eerste duif van Comb. H.J. v.d. Haar uit Nijkerk maakten de top 10 compleet. Een top tien met bekende namen en een nieuwe naam aan de top, een liefhebber die pas voor het tweede jaar met oude duiven vliegt nadat hij 20 jaar geen duiven heeft gehad. Een liefhebber die vindt dat hij nog veel moet leren. Een goede eigenschap, waar ook ervaren liefhebbers iets van kunnen opsteken, want uitgeleerd ben je namelijk nooit.

De liefhebber

Op 12 jarige leeftijd had Cor zijn eerste duivenhokje van 2 bij 1,5 meter. Samen met een vriendje uit zijn toenmalige woonplaats Vreeswijk begon hij met duiven. Ieder zijn eigen hokje, gek gemaakt door een pompbediende van het garagebedrijf van zijn ouders. Op 17-jarige leeftijd verhuisde de familie De Vor naar Amerongen en de duiven verhuisde mee. Cors fanatisme nam af, omdat de interesse in ‘andere duivinnen’ toenam. Na zijn trouwdag kwam Cor en zijn vrouw in Veenendaal te wonen, waar Cor weer met duiven startte. Hij kreeg duifjes van verschillende liefhebbers en in het begin wilde het niet zo, met de prestaties bij Cor, omdat zijn stam geen eenheid werd. Later ging het wat beter, maar omdat hij op zaterdag moest gaan werken bij de Veenendaalse Remdienst, stopte Cor in 1990 toch met duiven. Een aantal jaren later verhuisde Cor naar Amerongen. Omdat de VUT-leeftijd naderde, zocht hij weer een hobby. Zijn oude liefde de duivensport werd weer opgepakt. In 2010 werd een hokje gebouwd en in 2011 werd gestart met jonge duiven, die gekweekt werden uit drie koppels. Twee koppels kwamen van een liefhebber uit Arkel, die stopte met de duiven. Eén koppel kocht Cor en hij kreeg er één gratis bij. Het ene koppel is een koppel van Veenstra x Van Loon en het gekregen koppel is van Nico van Noordenne x Ad Scharlaeckens. Dit gekregen koppel leek in eerste instantie een beter koppel dan het gekochte. Langzaamaan komt Cor terug van deze conclusie, omdat uit het gekochte koppel ook knappe vliegers komen. Verder heeft de man uit Amerongen een koppel gekocht van voormalig clubgenoot Ad van de Kwast uit IJzendoorn. Dit koppel is van het soort van Hommerson met Vandenabeele. Een vierde koppel was minder succesvol en kocht hij van een clubgenoot uit Amerongen. Hij ruimde dit koppel op, maar later bleek één van zijn beste duivinnen uit dit koppel te komen.

Helaas ging Cors werkgever failliet en kwam hij eerder bij huis te lopen dan hij gehoopt had. Hij was monteur bij een loodgietersbedrijf. Cor ging niet bij de pakken neer zitten, ondanks het feit dat je als 58-jarige niet snel aan een nieuwe baan komt. Een jaar later heeft Cor zijn licentie gehaald voor taxichauffeur en rijdt hij kinderen van en naar school voor een taxibedrijf uit Ede.

De winnende duif

Cor had op Pommeroeul 30 duiven ingemand. ‘De 485’ had de eerdere drie vluchten in dit jaar niet veel laten zien, dus stond ze als 8e getekende op de inkorflijst. Vorig jaar had ze 8 prijzen met als beste resultaat een 6e prijs in de vereniging. Cor had alle duiven aangehouden, die in ieder geval bij de eerste 15 prijzen van de vereniging hadden gevlogen. Een hoge lat voor de duiven als je pas één jaar met je duiven hebt gespeeld. Als we nu naar zijn duiven kijken en naar de mooie jongen (37 van de eerste twee rondes en 11 van de derde ronde) die hij in het hok heeft zitten, zal die lat aan het eind van het seizoen nog hoger liggen. De eerste vlucht van het seizoen won Cor al de 3e prijs tegen 2.419 duiven op Duffel in rayon 2b van afdeling 7. Op Pommeroeul won de man uit Amerongen niet alleen de eerste prijs in zijn vereniging maar ook de 11e, de 13e, de 24e enz. In totaal had hij 13 prijzen en in het afdelingsconcours zelfs eentje meer.

de '485 1e Pommeroeul 9.548d.

de ‘485 1e Pommeroeul 9.548d.

Terug naar de winnares van Pommeroeul. Hij klokte deze duivin om 13:05:29 uur op een afstand van 210,228 km. Zodoende maakte zij zoals eerder is genoemd een snelheid van 1902,551 mpm. Deze duivin komt uit een doffer van het soort Veenstra x Van Loon. De vader van deze vader is een kleinzoon van Golden Lady en van Double Delight. De moeder van de vader is een zuivere van Loon. De vader van de moeder is een zoon van Replay van Veenstra. De moeder van de moeder is een kleindochter van Branco (Veenstra) en een dochter van Het Juweeltje van Van Loon. Al met al een duivin met een goede afstamming.

‘Het Medische deel’

De duiven krijgen door de week heen drie soorten Matador-voer. Beginnend met Superstart, daarna Vlieg en aan het eind van de week Turbo (een vetrijke mengeling). Bij thuiskomst krijgen de duiven 1 à 2 duiven BS gevolgd door een dag Forte-Vita en de dag voor inkorving krijgen de duiven de ene week Witte Neuzen en de andere week Orni-speciaal. Op deze manier probeert onze gewezen monteur de duiven gezond te houden en zo goed mogelijk voor te bereiden voor de vluchten.

De Toekomst

In 2012 speelde Cor voor het eerst serieus met de oude duiven in Amerongen. Hij speelde alle vitesse-vluchten en de midfondvluchten op 2 na. Dit jaar gaat hij proberen alle dagvluchten te spelen (inclusief de dagfond) met de oude duiven. In het kweekhok heeft hij ook nieuwe koppels erbij gehaald om zijn stam te versterken. Hij heeft een koppel erbij van Rini van den Bogaard uit Hedel, een koppel van het Van Dijck-soort uit België uit zijn bekende Kanibaal-lijn. En hij heeft een koppel opvangers waar hij weinig van weet, alleen dat de één een Belg is en de ander een duif van Scheepens uit Moergestel. De jongen uit alle drie de nieuwe koppels zien er veelbelovend uit.

Het schitterende tuinhok van Cor

Het schitterende tuinhok van Cor

Aan het begin van het seizoen ving Cor een duif op van Gert Linders uit IJsselstein, de Klak-man. Dit bleek de duifkampioen Jonge Duiven van de Afdeling 7 te zijn. Cor bracht deze duif terug bij Linders en als blijk van dank krijgt hij binnenkort twee koppels Klak-duiven. Dit wordt voor volgend seizoen een mooie aanvulling voor zijn kweekhok.

Kopduiven met staartwind

Op één of andere manier is er een fabeltje ontstaan dat de geluksfactor bij vluchten met staartwind hoger is als bij vluchten met kopwind. Afgelopen weekend kwam ik die mening ook weer tegen op internetforums en Facebook. Dit is in mijn ogen grote flauwekul. Topvlieger en schrijver Ad Scharlaeckens heeft al menigmaal geprobeerd de mensen die zo denken uit hun verkeerde droom te laten ontwaken, maar het schijnt niet te lukken. Het is namelijk zo dat de duiven die met staartwind kopprijzen winnen een goed ontwikkeld oriëntatievermogen hebben. Duiven die dit namelijk minder hebben worden door de harde wind mee eerder uit koers geslagen, terwijl een duif met een goed oriëntatievermogen zich niet door de wind uit het veld laat slaan, maar ongestoord naar huis toe gaat. Het wordt keer op keer bewezen, dat de kopduiven met staartwind de betere duiven zijn op alle vluchten. Duiven die met een kopwind vroege prijzen winnen, zijn de duiven die over het algemeen sterker zijn en die verspeel je minder snel, omdat ze een mindere dag beter verteren. Dat is hun sterke punt. Al met al komen de verliezers vaak met die onzinverhalen om hun eigen verlies goed te praten.

Tot slot

Daarom Cor: Van harte gefeliciteerd namens Pigeonsmagazine.nl en je hebt een mooi pareltje in het hok zitten, waar je trots op mag zijn. Het is je allemaal van harte gegund. Het is tevens een prachtige motivatie voor iedere nieuweling: Met goede duiven starten en je kunt je gelijk meten met de beste !!!

Reporter

Zonder toestemming mag dit artikel niet voor andere publicaties worden gebruikt.

Powered by WordPress | Designed by: SEO Consultant | Thanks to los angeles seo, seo jobs and denver colorado