Grol – Lantinga uit Bilthoven

“Een jonge en ambitieuze combinatie”

Amper twee jaar na de start van deze combinatie zijn er al diverse kampioenschappen en overwinningen (Afd.7 Regio 3a) behaald, tel daarnaast nog meerdere koprijzen en Asduiven bij, dan mogen we toch wel zeggen dat deze mannen het in de vingers hebben.

Bij de start in 2011 werden ze meteen 1e Onaangewezen jonge duiven regio 3 afdeling 7 (160leden) en 6e Onaangewezen in afdeling 7. De concurrentie was meteen weer wakker geschud en wisten dat Simon opnieuw was gestart met de ambitie om te winnen. In 2012 met alleen jaarlingen op dubbel weduwschap was het met overwinningen op Sens en Quivrain tegen gemiddeld 2.500d. 1e Asduif Totaal in Pv. de Bilt en 8 maal bij de 1e tien in regio III opnieuw een geweldig seizoen.

In regio 3a van afdeling 7 werd het

14e Vitesse
12e Mifond
13e Jonge duiven
14e Keizergeneraal
16e Supergeneraal
6e onaangewezen Nalijn
9e aangewezen Nalijn

De combinatie

Simon van Grol is zeker geen onbekende in de duivensport al sinds zijn jeugd heeft Simon duiven via zijn vader. In 2005 wordt hij een stuk fanatieker en dat levert meteen een 1e Keizer B Poule jonge duiven in de club op, in 2006 wordt het 2e Keizer in de club en 6e in kring Zeist. In 2007 gaat hij een combinatie aan met de onlangs overleden Piet van Barneveld. Piet vloog daarvoor vooral op de Vitesse en Midfond erg sterk met zijn Flor Vervoort x Rijkaard duiven. Van 2007 tot en met 2009 won de combinatie Grol – Barneveld ruim 30 keer een 1e in de voormalige kring IV Zeist en omstreken. In 3 jaar tijd wonnen ze de volgende kampioenschappen:

1e Onaangewezen Vitesse 2007 – 2008 -2009
1e Onaagewezen Midfond 2007 – 2008
1e onaangewezen Dagfond 2007 – 2008
1e Onaangezen jonge duiven 2007
2e Onaangewezen Jonge duiven 2008
1e Keizergeneraal 2008

In 2009 werd er door familie omstandigheden alleen aan de Vitesse vluchten deel genomen en komt er tevens een einde aan de combinatie. De duiven die over zijn gaan naar vriend Ton de Braber uit Groenekan die er ook zeer succesvol mee is. In 2011 besluit Simon om opnieuw te starten en vraagt aan vriend Jekkie Lantinga die door omstandigheden zelf geen duiven meer heeft en al meer dan 20 jaar bij de familie Grol over de vloer komt om samen met hem een combinatie te vormen. De dagelijkse verzorging is in handen van Simon en Jekkie is de man van de hand en spandiensten.

Simon van Grol

Jekkie Lantinga

Basisduiven

Bij Ton de Braber wordt de gehele eerste ronde meegenomen uit het oude soort van de Comb. Grol – Barneveld en er wordt aangeklopt bij Jan Bos uit Utrecht (die weer heeft duiven van Fort Padovano en zoon uit Breukelen 2e Nationaal Kampioen van Nederland) Piet Visser en zoon, Jan Visser, Gertie de Vos en Jacky Basseman allen uit Enschede die allen duiven hebben van Gaby Vandeabeele. Via Piet Visser en zoon kwamen er ook enkele duiven van Koen Minderhout en de fam. Herbots naar Bilthoven. Deze duiven worden onderling gekruist en de eerste resultaten zijn hoopgevend.

Stamvader van het hok Grol – Lantinga is Joshua, zoon van Super Gaby ‘306 2e Nat.Asduif Nationale Fondspiegel 2005- 2006 van Padovano en zoon. Joshua werd gekweekt door Padovano en zoon en kwam via Jan Bos uit Utrecht waar Simon hem zag zitten en het vermoeden had dat hij een goede kweker kon zijn naar Bilthoven. Joshua gaf alleen in 2011 al 6 kinderen die bij de 1e honderd op de NPO vluchten vlogen. Zij dochter Dillailah vloog acht prijzen van de tien met 2 maal een 1e.

Joshua superkweker bij Grol – Lantinga

Het blauwe koppel geeft duiven die op de Vitesse en MIdfond bijna niet te verslaan zijn. De doffer is een kleinzoon van de 06-609 en dat was één van de beste Vitesse – Midfond duiven van het hok Grol – Barneveld. De duivin is een dochter van de 274 een super die op 100 km een eerste vloog maar ook op een zware Bourges 36 graden en Noordoosten wind (590km) een 1e vloog met 20 minuten los. Uit dit koppel zitten o.a. de 233 – 234 – 371 en de 372 die alle vier al veel kopprijzen hebben gevlogen. De 217 ook een zoon van het Blauwe koppel vloog dit jaar 8 maal in de top 8 van PV de Bilt en werd hiermee Asduif Totaal 2012

Het baluwe koppel. Grol – Lantinga Bilthoven

Ook Rachel heeft een grote inbreng op het hok Grol – Lantinga. Zij is een superkweekster bij Piet de Visser en zoon uit Enschede. Uit Rachel x kinderen van Stipke x Moeke van de gebr.Herbots zijn meerdere kinderen verhuisd naar Bilthoven waar ze goed mee zijn.

Rachel Superkweekster bij Piet de Visser Enschede

Systeem

Drie weken na de laatste wedvlucht wordt alles gescheiden en krijgen de jonge doffers een bak toegewezen. De duivinnen verhuizen naar de ren en blijven hier zitten tot ze in het voorjaar worden gekoppeld. In deze tijd wordt ook de selectie doorgevoerd, duiven die geen kopprijzen hebben en niet meerdere keren 1:10 vliegen worden verwijderd. Begin januari worden de 22 vliegkoppels en 5 kweekkoppels gekoppeld volgens de maankweek theorie. De meeste koppels brengen twee jongen groot en als deze 14 dagen zijn worden ze gescheiden en blijft er één jong bij de doffer en de andere gaat met de duivin naar de afdeling van de jonge duiven. Om de doffer extra te motiveren wordt het jong zolang mogelijk erbij gehouden. In maart wordt alles nog een keer gekoppeld maar dan worden de weduwnaars tegen kweekduivinnen gekoppeld en de weduwduivinen tegen de kweekdoffers. De weduwduivinnen zitten overdag in een open ren en worden na het eten ’s avonds opgesloten in hun broedhokken. Voor de vluchten beginnen worden ze een aantal keren naar Houten (+/- 15km) gebracht. Vanaf die tijd wordt er ook verduisterd en wel zo dat er nog een krant te lezen is. Simon merkt dat de duiven door ze te verduisteren zich beter voelen. Dit gebeurt tot 1 mei waarna er wordt bijgelicht tot de laatste dagfondvlucht. Het spelsysteem is totaal weduwschap maar er wordt niet met alle duivinnen gespeeld. Na vier tot vijf vluchten wordt er gekeken welke doffers er minder presteren en dan wordt de betreffende duivin van de doffer ingezet. Een loszittende doffer die niet over een eigen broedhok beschikt maar een omgedraaid piksteenpotje op de grond heeft zorgt voor extra motivatie op het weduwnaarshok. Deze doffer wordt er bijgezet als de duiven voor de 2e keer worden gekoppeld. Ook krijg deze doffer geen duivin getoond dit tot de laatste vlucht. Pinda’s en andere zaken zal die bij een andere doffer moeten stelen wat dus voor extra motivatie zorgt. Simon neemt hiervoor elk jaar een nieuwe doffer die het minst heeft gepresteerd op de jonge duiven- vluchten, indien de doffer het na een paar vluchten niet doet wordt die thuis gehouden. Presteert die wel goed dan gaat die gewoon mee en kan die een plaatsje verdienen voor het volgende jaar in een broedhok.

Voersysteem en bijproducten

Voor het voer wordt gebruik gemaakt van de mengelingen van Versele Laga en Mariman. De doffers worden in potjes gevoerd en na 15 minuten wordt alles wat overgebleven is verwijderd. Duivinnen worden gevoerd in een voerbak op de grond. Het voerschema ziet er als volgt uit. Op de dag van thuiskomst (zaterdag) krijgen ze volle bak dat bestaat uit 50% Gerry Plus en 50% Vlieg voer. Op Zondag, Maandag en Dinsdag 50% Gerry Plus, 25% Weduwschap IC en 25% Mariman Sport Rood.Woensdag 50% Weduwschap IC en 50% Mariman Sport Rood. Donderdag 50% Weduwschap IC, 25% Mariman Sport Rood en 25% Energy IC. Op vrijdag de dag van inkorven staat er vanaf 09.00 uur tot en met 12.00 uur een volle bak met 25% Weduwschap IC, 25% Mariman Sport Rood en 50% Energy IC ter beschikking.

Bij thuiskomst zit er alleen water in de drinkbakken. Op zaterdagavond en zondagmorgen wordt er BS en een soeplepel honing in het water gedaan. Op Zondagavond tarwekiemolie over het voer met Chlorella. ( Dit microscopisch kleine eencellige groene organisme dat lijkt op plankton, (het enige voedsel van walvissen) is een alles in één wondermiddel. Het stimuleert de spijsvertering, vermindert het hongergevoel, is door het kleine formaat makkelijk door te slikken of te kauwen, belast de maag niet omdat het voor 100% uit natuurlijk materiaal bestaat, wat direct opgenomen wordt in het bloed, versterkt uw immuunsysteem en bevat meer dan 20 essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren zoals B1, B2, B3, B6, B12, Calcium, Magnesium (antistress), C, E, Lysine, Tryptofaan, Arginine etc. Chlorella bevat ook het hoogste percentage (7%) Chlorofyl op aarde). Simon haalt dit op de markt en op één kilo voer wordt er 1 eetlepel Chorela toegevoegd met lijnzaadolie of tarwekiemolie. In de wintermaanden gebruikt Simon meestal knoflookolie hiervoor.

Op Maandag en Dinsdag zit er knoflook ( 5 teentjes op 2 liter water), ui een vlierbessensap in het drinkwater. Woensdag vitabo vitamine, Donderdag appelazijn en de Vrijdag gewoon water. Verder staat er op Zondag een Woensdag grit en allerhande op het programma.

Medische begeleiding

Eind september wordt er voor het laatst een 3-daagse kuur met BS gegeven. Al de duiven in januari op eieren komen wordt er niets tegen het geel gegeven, als de duiven in Maart opnieuw worden gekoppeld krijgen ze 5 dagen BS in het water. Bij het spenen van de jongen krijgen ze allemaal een druppel tegen de luis. Een paratyfuskuur heeft er nog nooit plaatsgevonden al is hier elk jaar toch weer twijfel over om het toch een te doen. Wel wordt regelmatig Dr. Van der Sluis bezocht om te kijken of er niets aan de duiven mankeert, indien nodig wordt er ingegrepen. Sinds Simon in 2008 op advies van Piet de Visser het hierboven geschreven mengsel van knoflook, ui en vlierbessensap gebruikt is het niet meer voorgekomen dat de dierenarts ook maar iets van het geel heeft kunnen ontdekken. Zelfs duiven die voorheen geen prijs vlogen gingen naar enkele weken dit wel doen.

Maandelijkse ontsmetting

Om de vier weken wordt het hok ontsmet met een rookbom. Dit gebeurt op zondagmiddag en Simon laat het dan ruim 3 uur in het hok staan. Door de rookbom in een potje te plaatsen en hier boven op een ander potje te zetten ontstaat er een enorme rookontwikkeling en worden de hokken nog beter ontsmet. Vooral na een slechte vlucht of als er enkele zijn die niet lekker zitten ziet men de duiven opknappen.

Trainen

Het trainen van de duiven gebeurt hier stip op tijd en er wordt verplicht ’s morgens en ’s avonds een uur tot anderhalf uur getraind. Van 07.00 tot 08.00 uur gaan de weduwnaars eruit, dan is het tot 09.00 uur tijd voor de weduwduivinnen en van 09.00 tot 10.00 uur is het de beurt aan de jonge duiven. ’s Middags om 16.00 uur gaan de weduwnaars eruit tot 17.30 uur. Daarna gaan de jonge duiven er voor een uurtje uit en worden deze om 19.00 verduisterd tot de andere morgen 07.00 uur.

Jonge duiven

De jonge duiven worden verduisterd als ze eerste pen hebben gegooid en dit tot aan begin juni. Dan wordt er ook begonnen met het africhten van de jonge garde. De eerste keer worden ze op een afstand van ongeveer 20km gelost. Dit wordt een 5 tal keren herhaald tot aan de eerste wedvlucht. Het voerschema voor de jonge duiven ziet er als volg uit, op Zondag 25%Kweek, 25% Junior ic,50% Gerry Plus. Over het voer Tarwekiem olie en Glohrella.Op Maandag en Dinsdag 25%Kweek, 25% Junior ic,50% Gerry plus. Woensdag 25% Kweek, 50% Junior ic, 25% Gerry plus +, Donderdag 50% Junior ic, 50% Energy Plus ic. En op Vrijdag 50% Junior ic, 50% Energy Plus ic. Op de dag van thuiskomst 25%Kweek, 25% Junior ic,50% Gerry plus.

Prestaties 2012

Pommeroul14 april 20123.299d.
6e8e14e15e77e81e95e30/23
St.Quentin 26 mei 20121.579d.
14e20e140e256e342e368e15/6
Sens19 mei 20122.288d.
1e19e30e113e225e296e363e35/13
Grimbergen07 April 20123.194d
3e15e17e30e32e34e72e31/20
Quivrain29 juli 20122.701d.
1e6e18e147e150e181e195e35/19
Grimbergen15 juli 20123.177d.
8e27e28e29e33e44e47e41/16
Nijvel21 juli 20123.049d.
4e14e15e17e59e110e162e37/24

Toekomstvisie

Om elk jaar een stapje hoger te komen heeft Simon enkele duiven uit de oude lijnen die het zeer goed doen teruggehaald en dat we met deze combinatie in 2013 weer rekening moeten houden is zeker. Ook voor de overnachtfond zijn er enkele duiven aangeschaft waaronder een dochter van de Donkere Barcelona van FFP die al heeft laten zien dat ze een goede kweekster is. Dat deze mannen niet stil zitten mag duidelijk zijn. Simon en Jekkie bedankt voor het gastvrije ontvangst.

Udo Peters
.
.
.

5 Responses to Grol – Lantinga uit Bilthoven

 1. Super goed gedaan Heren, Succes weer in 2013, en we zullen vast en zeker weer van jullie gaan horen.
  Groetjes,
  P Visser

 2. hey mannen super hoor !!!

  simon ik denk dat het leuk gaat worden als we ons nieuwe ontdekte kweek methode uit gaan proberen,we gaan er saampies tegen aan joggie hahaha.
  ik ben blij voor jullie met joshua zoals je weet heb ik er wel meer goede van gekweekt en de generaties erna vliegen ook super !!
  bv mario fabio fabiano falco cavendish simply the best one and only enzo enz.
  heel veel geluk en gezondheid voor het nieuwe jaar.
  want dat is het allerbelangrijkste maatje !!
  groetjes aurelio en fort padovano

 3. Michel Brand zegt:

  knap om in zo’n korte periode zo sterk terug te komen.
  Hopelijk heb ik net zoveel plezier van de jongen die ik vsn Forten Aurellio heb meegekregen als eitje.
  Maar het is maar weer eens bewezen dat je met goede moet gaan starten.
  Veel succes voor 2013 gewenst.
  gr
  Michel

 4. Janherman zegt:

  Deze jongen is een kei van een melker.hij heeft ons geholpen aan een systeem want het ging niet en met dit nieuwe systeem werden wij direct kampioen van ons kring.Het is je gegund Siem!

 5. j verbeek zegt:

  goed gedaan siem ga zo door of nog beter in 2013
  gr jan verbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by WordPress | Designed by: SEO Consultant | Thanks to los angeles seo, seo jobs and denver colorado